Fantastične lepinje

Potrebno je:

500 g brašna 
70 ml mleka
70 ml jogurta
50 ml ulja
200 ml vode + 1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
1/2 kockice svežeg kvasca (od 40g)


Priprema:

1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira (ko koristi suvi kvasac potrebna je jedna puna supena kašika kvasca). U vanglicu staviti brašno, dodati so i šećer i promešati. Zatim, dodati ulje, mleko i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Zamešeno testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, posuti ga sa jednom kašikom brašna (ne dodavati više brašna!), blago formirati u oblik lopte i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Testo je po malo lepljivo, ali tako i treba da bude. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči svoju zapreminu. 

2. Pripremiti jedan veći pek papir (vel. 38cm 42cm) i staviti ga na sto. Ako nemate papir te veličine stavite dva manja. Narslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, malo ga rukama izdužiti u oblik valjka i podeliti ga na pet jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu i poređati ih na pek papir sa razmakom, jer kasnije treba da se rukama rašire u oblik lepinja. Jufkice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih pet minuta. 

3. Prstima pritiskati jufkice po sredini i širiti testo u krug, debljine 1cm. Tupom stranom noža napraviti po lepinjicama šaru (slobodno pritisnite dublje testo, samo pazite da ga ne presečete). Prekriti lepinjice kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu, dok se rerna zagreje. 

4. Rernu, zajedno sa rešetkom koja se nalazi u rerni, ugrejati na 250 stepeni. Narasle lepinjice premazati jogurtom i posuti ćurekotom ili susamom. Ugrejanu rešetku pažljivo prebaciti pored papira sa lepinjicama. Papir povučete sa uže strane i samo ga prebacite na rešetku. Staviti da se lepinjice peču 12-13 minuta. 

5. Pečene lepinjice poređatu u dublju vanglicu obloženu većom kuhinjskom krpom, jednu do druge. Nikako ih ne stavljajte jednu preko druge jer će splasnuti. Prebaciti krajeve kuhinjske krpe preko lepinja i ostaviti da se prohlade. Poslužite ih uz sir, kajmak, pljeskavice, ćevape - jednostavno su fantastične. I narednog dana, ako vam ostanu, ništa ne gube od ukusa. Samo ih stavite u plastičnu kesu da bi ostale mekane. 

Коментари

Популарни постови