Hleb sa hrskavom koricom
Potrebno je:

400 g brašna
220 ml vode + 1 kašičica šećera
50 ml ulja
1 kašičica soli
1/2 kockice kvasca (od 40g)

Priprema:

1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Zatim, dodati ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz minimalno dodavanje brašna mesiti dok se ne dobije mekano, elastično, testo. Testo oblikovati u oblik lopte i vratiti ga u nauljenu vanglicu. Testo po površini premazati uljem. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste, da udvostruči svoju zapreminu. 

2. Dno pleha vel. 30cm x 20cm obložiti pek papirom.Naraslo testo prebaciti na blago nauljenu podlogu. Razviti ga oklagijom u dužini pleha u kome će se peći, debljine 0,5 cm. Uviti testo u rolat i prebaciti ga u pleh. Oštrim nožem zaseći hleb po površini na nekoliko mesta. Prekriti pleh kuhinjskom krpom i ostaviti hleb pola sata da naraste. 

3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Hleb premazati mešavinom vrele vode i ulja (1:1) i staviti da se peče 30 minuta, odnosno dok korica ne porumeni. Pečeni hleb ponovo premazati mešavinom ulja i vode i prebaciti ga na rešetku da se prohladi. Ko ne voli hrskavu koricu, hleb kada se izvadi iz pleha treba da se umota u kuhinjsku krpu i da se ostavi da se prohladi.

Коментари

Популарни постови