Domaće lepinje
Potrebno je:

300 g mekog brašna T-400
230 ml vode + 1 kašičica šećera
1/4 kockice svežeg kvasca (kockica od 40g)
1/2 kašičice soli

Priprema:

1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Sipati pripremljeni kvasac i umesiti testo. Testo je dosta lepljivo, da vas ne buni jer tako i treba da bude. Posuti oko testa najviše još jednu kašiku brašna, napraviti loptu od testa (sve raditi u vanglici), prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti da testo naraste. 

2. Pleh od električnog šporeta prekriti pek papirom. Radnu podlogu posuti sa dosta brašna i izručiti narslo testo. testo uvaljati u brašno, izdužiti ga u oblik valjka i podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Uzeti odmah prvu jufkicu i staviti je na pobrašnjenu podlogu. Posuti je sa brašnom i oklagijom blago razviti u krug debljine 3mm. Prebaciti razvijeno testo u pleh. Isto uraditi i sa ostalim jufkicama. Prekriti pleh kuhinjskom krpom i ostaviti da lepinje narastu debljine 5mm. 

3. Rernu zagrejati na 250 stepeni. Tupom stranom noža utisnuti na lepinji šaru i staviti da se peče 10-12 minuta. Vruće lepinje staviti na rešetku, prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti 5-10 minuta pre upotrebe. 

Коментари

Популарни постови