Krafini sa duvan čvarcima
Potrebno je:

200 g duvan čvaraka
140 g masti

Testo: 

300 g brašna
1 kašičica soli
1 jaje
70 ml toplog mleka
70 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca

Priprema:

1. Duvan čvarke staviti u secko i miksati da se pretvore u smesu za mazanje. Dodati omekšalu mast i još jedanput izmiksati da bi se sastojci sjedinili. Odvojiti na stranu 20 g smese, a ostalo prebaciti u odgovarajuću posudu i podeliti je na šest jednakih delova. Ostaviti na stranu, smesa je spremna za premazivanje testa. 

2. Testo: U vanglicu staviti brašno, dodati so, suvi kvasac i rukom promešati. Ubaciti jaje i sipati mleko i vodu. Zamesiti testo. Umešeno testo malo rukom razvući (sve raditi u vanglici) i na sredinu testa staviti smesu sa čvarcima od 20 g. Preklopiti testo sa svih strana i nastaviti sa mešenjem sve dok testo ne upije masnoću i dok ne prestane da se lepi za ruke. Oblikovati testo u loptu i ostaviti ga pokriveno u vanglici oko jedan sat, odnosno dok duplo ne naraste. 

3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu, izdužiti ga u oblik valjka i podeliti na šest jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu, pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta da odstoje. Sada, svaku jufkicu razviti u ovalni oblik širine 16cm. Kada se sve jufkice razviju uzeti prvu razvijenu jufkicu i razviti je što tanje, u dužinu i širinu. Premazati celu površinu testa sa delom smese od čvaraka. Sa uže strane uviti u rolatić. Rolat uzdužno preseći na pola i okrenuti da isečena strana bude na površini. Oba isečena dela uviti u oblik puža vodeći računa da isečena strana uvek bude na površini. Formirane pužiće staviti u silikonski kalup za mafine (ili otvore kalupa dobro premazati puterom, pa staviti pužiće a možete ih staviti i u papirne korpice koje su postavljene u kalup za mafine). Isti postupak ponoviti i sa ostalih pet delova testa, tako da će te dobiti 12 krafina. Pokriti kalup kuhinjskom krpom i ostaviti testo da naraste pola sata. 

4. Krafine peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni sve dok ne porumene (meni je trebalo u rerni sa ventilatorom 25 minuta). Pečene krafine izvaditi iz kalupa i staviti ih na rešetku da se prohlade. 

5. Krafine možete praviti i slatke. Ako se odlučite za tu varijantu u testo dodajte 30 g šećera i umesite ga sa istim navedenim sastojcima za testo. Kada ga umesite malo ga razvući i staviti 20 g omekšalog maslaca. Dalji postupak je isti, samo što testo premazujete sa 100 g omekšalog maslaca podeljenog na šest jednakih delova. 

Коментари

Популарни постови