Hleb sa speltinim i pšeničnim belim brašnom


 

Potrebno je:

200 g speltinog integralnog brašna
300 g pšeničnog belog brašna T-500
1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
1,5 kašičica soli
50 ml ulja
260 ml tople vode

Priprema: 

1. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati šećer, so i kvasac. Promešati, pa sipati ulje i toplu vodu. Umesiti testo. Testo treba da bude mekano, ako je potrebno dodati 1-2 kašike brašna. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i ostaviti ga u vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mesu da testo naraste.

2. Dno uskog kalupa za hleb veličine 30cm x 10cm x8cm obložiti pek papirom a stranice premazati uljem. Uskislo testo prebaciti na blago pobrašnjenu podlogu, rukama ga blago izdužiti i uviti u rolat. Rolat prebaciti u pripremljeni pleh, nežno rukom ispretiskati površinu da se poravna, prekriti providnom folijom i ostaviti da hleb naraste (da popuni kalup). 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasli hleb premazati toplom vodom i staviti da se peče 30-35 minuta. Pečeni hleb prebaciti na kuhinjsku krpu, uviti ga u nju i ostaviti da odstoji 15 minuta (ko voli hleb sa hrskavom koricom samo neka ga ostavi na rešetku da se prohladi, bez uvijanja u kuhinjsku krpu).

Коментари

Популарни постови