Božićna česnica


 

Potrebno je:

800 g brašna
200 ml mleka
200 ml vode
80 ml ulja
1 jaje
1 belance
1 kašika šećera
2 kašičice soli
1 kockica svežeg kvasca (od 40g)

Za premazivanje korica:

50 g maslaca

Za premazivanje česnice:

1 žumance
1 kašika mleka

Sastojci za dekoraciju (belo testo):

50 g brašna T-400
50 g soli
1 kašika gustina
50 ml hladne vode

Još je potrebno:

1 metalni novčić
alu folija

Priprema:

1. U toploj mešavini mleka i vode, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer i so i promešati. Zatim dodati jaje, belance, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo zatim prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga dva minuta uz minimalno dodavanje brašna. Umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči svoju masu.

2. Za pečenje pripremiti dublju šerpu veličine 28cm. Premazati stranice šerpe maslacem. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, rukama ga malo izdužiti i podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufku. Sve jufke razviti u krug veličine 25 cm. 

3. Svaki krug premazati otopljenim maslacem i ređati ih jedan preko drugog (vodeći računa da ivice budu iste, svaki naredni krug poravnati sa prethodnim), zadnja korica se ne premazuje. Testo prebaciti na pek papir, koji će ići u šerpu, na dalji rad. Na sredinu testa staviti neku činijicu sa prečnikom od 9 cm i blago je pritisnuti da se na testu ocrta krug. Zatim od tog kruga testo iseći na osam trouglova (prvo iseći na četiri dela, pa svaku četvrtinu na pola). Svaki trougao raseći po sredini, tako da ostane 1cm od ivice neisečeno. Podići trougao i oba kraja provići kroz rasečeni deo, ali odozgo, ne ispod. Tako uraditi sa svim krugovima. Ispod jednog trougla testa uvući u testo metalni novčić (koji je prethodno iskuvan i umotan u alu foliju). Rukama blago ispretiskati ivice da se dobije pravilan krug od testa. Česnicu sa pek papirom prebaciti u šerpu, koja se prekrije kuhinjskom krpom i ostavi da česnica naraste. Dodatno, čačkalicom ispretiskati šire delove testa da bi se testo otvorilo i na tom delu.

4. Belo testo: Dok se čeka da česnica naraste pravi se testo za ukrase. Brašno, gustin i so staviti u manju posudu, polako dolivati vodu i umesiti testo da postane gumasto, kao plastelin. Otkidati komadiće testa i praviti ukrase po svojoj želji. Prekriti ih providnom folijom i sačekati da česnica naraste. 

5. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Česnicu premazati mešavinom žumanceta i mleka, poređati ukrase, iseckati preko testa (ne i preko ukrasa) maslac na sitne komadiće i staviti da se peče dok ne porumeni, oko 25-30 minuta (probati čačkalicom da li je pečena). Pečenu česnicu umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti je pola sata. 

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!

Коментари

Популарни постови