Domaći hleb bez mešenja


 

Potrebno je:

1/2 kg brašna
1 kašika šećera
1,5 kašičica soli
1 kesica suvog kvasca
400 ml tople vode

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, so, kvasac i promešati. Zatim sipati pola količine tople vode i varjačom ili običnom kašikom za supu promešati. Sipati i ostatak vode. Dobro izmešati testo, prekriti ga providnom folijom, preko prebaciti kuhinjsku krpu i ostaviti testo da prenoći na sobnoj temperaturi.

2. Narednog dana dublju šerpu veličine 22cm obložiti pek papirom. Radnu površinu posuti sa malo više brašna i špatulom prebaciti testo iz vanglice. Takođe špatulom sa sve četiri strane isprebacivati testo i oblikovati ga u loptasti oblik. Dok to radite površinu posipati sa brašnom, a ako je potrebno posuti brašno i po testu. Pobrašnjenim rukama preokrenuti oblikovano testo, da glatka površina dođe naviše i prebaciti ga u šerpu. Prekriti šerpu providnom folijom i ostaviti testo da naraste jedan sat. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Naraslo testo posuti brašnom pomoću cetke za čaj i zaseći ga na par mesta po površini. Šerpu poklopiti ili staviti preko alu foliju i dobro ispretiskati stranice. Staviti da se peče 35 minuta. Izvaditi šerpu iz rerne, skloniti poklopac ili alu foliju i vratiti u rernu da hleb dobije rumenu boju.

4. Pečeni hleb umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti ga 10-ak minuta pa ga iseći.

Ovaj hleb se tako lako pravi i sigurno uspeva, tako da, posle ovog recepta, niko ne može da kaže da mu ne polazi za rukom da umesi dobar hleb.

Коментари

Популарни постови