Pogača za Badnji dan


 

Potrebno je: 

650 g brašna
200 g očišćene bundeve
1 kašika šećera
2 kašičice soli
300 ml tople vode
1 kockica svežeg kvasca (od 40g)

Za premazivanje testa:

60 g otopljenog margarina

Za premazivanje pogače:

40 ml tople vode
1 kašičica ulja
1/3 kašičice kurkume


Priprema:

1. Prvo bundevu iseckati na kockicei skuvati je. Skuvanu bundevu procediti, staviti je u dublji tanjir i viljuškom izgnječiti, napraviti kašastu smesu.

2. U toploj vodi staviti jednu kašičicu šećera, izmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer i so pa promešati. Zatim dodati pripremljenu bundevu i kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz vrlo malo dodavanja brašna (oko 2-3 kašike) umesiti ga. Testo je mekano i ostaće po malo lepljivo, ali tako i treba. Oblikovati testo u loptasti oblik i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste, da udvostruči svoju masu. 

3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i izdužiti ga u oblik valjka. Odvojiti 100 g testa na stranu, a ostalo testo iseći na tri jednaka dela. Oblikovati jufkice, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta da testo odstoji. Uzeti jedan deo testa i iseći ga na 4 jednaka dela. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Svaku jufkicu razviti u krug veličine 24cm. Razvijene krugove testa poređati jedan preko drugog i svaki premazivati otopljenim margarinom. Četvrta kora se ne premazuje. Sada krug od premazanih korica prebaciti na veći list pek papira sa kojim će testo da se prebaci u dublju šerpu veličine 28cm (ja sam zaboravila da testo prebacim na pek papir, pa kada sam ga isekla i formirala muku sam imala da ga prebacim u šerpu). Na sredinu premazanih korica pritisnite dno neke čaše (dno vel. 5cm) da se na testu ocrta krug. Od tog kruga iseći nožem za pizzu 12 trouglova (prvo testo iseći na 4 strane, pa svaku četvrtinu iseći tri puta). Podići svaki isečeni trougao, dva puta ga okrenuti na levo i spustiti. Tako uraditi sa svim trouglovima i svaki kraj spuštenog trougla nasloniti na prethodni trougao). Prebaciti testo u šerpu i rukama još malo oblikovati testo da bude kružnog oblika.

4. Uzeti drugi deo testa i razviti ga u pravougaoni oblik, dužine da pokrije polovinu šerpe kada se stavi polukružno oko centralnog testa. Dve trećine razvijenog testa premazati margarinom, a ostatak iseći nožem za pizzu na trake širine 1cm. Uviti rolatić počevši od premazanog dela i staviti ga polukružno u šerpu. 

5. Uzeti zadnji deo testa (ne računajući 100 g što je odvojeno) i razviti ga u veći pravougaoni oblik - 28cm x 42cm (iz razloga što će se isplesti pletenica). Razvijeno testo premazati otopljenim maslacem i uviti u rolat. Oštrim nožem rolat iseći na pola po dužini. Umotati pletenicu vodeći računa da isečeni deo bude uvek na površini. Pletenicu staviti polukružno na drugoj strani šerpe. 

6. Sada uzeti najmanji deo testa - 100 g. Radnu površinu nauljiti (više se ne koristi brašno) i testo iseći na tri dela. Radna površina treba stalno da bude nauljena da bi se rukama od svakog dela oblikovalo duže testo valjkastog oblika. Od sva tri štapića testa isplesti pletenicu. Iseći jednu trećinu pletenice i preko nje na sredinu, uzdužno, staviti ostatak pletenice formirajući krst. Krst staviti na sredinu testa. Pokriti šerpu kuhinjskom krpom i ostaviti da pogača naraste, oko 40 minuta. 

7. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Naraslu pogaču premazati mešavinom vode, ulja i kurkume (ne brinite, ukus kurkume se uopšte ne oseća, stavlja se zbog boje), preko iseckati po malo margarina i staviti da se peče 25-30 minuta (probati čačkalicom da li je pečena). Pečenu pogaču umotati u kuhinjsku krpu da odstoji 10-ak minuta pre upotrebe. Veoma je ukusna i kada se ohladi...

Коментари

Популарни постови