Domaći hleb, mekan 2-3 dana


 

Potrebno je:

400 g brašna T-500
1 kašičica soli
1 kašika alkoholnog sirćeta
20 g otopljenog maslaca
250 ml vode
1 kašičica šećera
1/2 kockice svežeg kvasca (20g)

Za premazivanje hleba:

10 g otopljenog maslaca

Priprema:

1. U toploj vodi sa kašičicom šećera razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so, sirće, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Nauljenim rukama ga oblikovati u loptu (ne koristiti više brašno), nauljiti vanglicu i ostaviti testo da naraste. Vanglicu prekriti providnom folijom. 

2. Dno kalupa veličine 24cm x 13cm x 6cm prekriti pek papirom a stranice premazati maslacem. Naraslo testo prebaciti na nauljenu podlogu i nauljenim rukama ga razvući u pravougaoni oblik veličine 35cm x 25cm. Zatim, od vas prebacite stranu testa do polovine kore i suprotnu stranu prebaciti preko nje. Potom, sa uže strane zarolajte testo u rolatić. Stavite rolatić na nauljenu podlogu i rukama ga izvaljajte u dužinu kalupa za pečenje. Stavite formirano testo u kalup, prekrijte kalup providnom folijom i ostavite da testo naraste do vrha kalupa.

3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Kada testo naraste skalperom ili žiletom napraviti zareze po površini testa. Premazati hleb otopljenim maslacem i staviti da se peče 35 minuta. Pečeni hleb premazati sa vodom, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.

Predivan domaći hleb koji neće da vam se mrvi narednog dana, već ostaje potpuno svež dok ga ne pojedete. Ja hleb, kada se ohladi, umotam u kuhinjsku krpu, pa ga stavim u običnu kesu i tako mi ostaje svež i po 2-3 dana. Probajte...

Коментари

Популарни постови