Mekike


 

Potrebno je:

350 g brašna
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
1 jaje
20 g svežeg kvasca (ili pola kesice suvog kvasca)
150 ml tople vode

Priprema:

1. U toplu vodu staviti šećer, izmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i prašak za pecivo pa promešati. Ubaciti jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga dva minuta. Zatim ga oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti je na toplom mestu 30 - 45 minuta da testo naraste.

2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i oklagijom ga razviti u duži a uži pravougaonik debljine 3mm. Pravougaonik preseći po dužini na pola, pa svaku polovinu iseći poprečno na uže pravougaonike (meni je širina užih pravougaonika bila 4cm). Zatim svaki pravougaonik po sredini pritisnuti navlaženim drvenim štapićem za ražnjiće. Donji red isečenog testa preklopiti preko gornjeg reda, pa svaki pravougaonik štapićem pretisnuti po sredini do dna testa. Formirane mekike prekriti providnom folijom (ili običnom kesom) i ostaviti 15 minuta.

3. Mekike pržiti u dubokom ulju dok ne porumene (ja sam ih pržila u dubljem tiganju sa nelepljivim dnom veličine 24cm, gde mi je visina ulja bila 1cm). Pržene mekike vaditi na kuhinjski ubrus da upije višak masnoće. 

Mekike su mekane, vazdušaste, veoma ukusne uz sir, jogurt, ajvar...

Коментари

Популарни постови